theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

SI BO NAROD RES PISAL SODBO SAM?

Zgolj, če mu bo dopuščeno. Mislite, da Franci iz nekega zaselka kjer se vsi poznajo ne glasuje še v imenu žene, tašče, mame, sina, brata in nečaka? Mislite, da so predčasno oddane glasovnice dejansko odraz volje tistega, ki naj bi jih poslal? Mislite, da se jih po pošti ne pošilja po več sto s strani zgolj nekaj oseb? In končno. Mislite, da imajo majhne zunajparlamentarne stranke res svoje opazovalce na volišču?

24.04.2022

Piše: Domen Gorenšek

Spomnim se predavanja iz ustavnega prava prof.dr. Igorja Kavčiča. Ta je na izredno slikovit način opisal kako v praksi deluje volilni sistem v Sloveniji. Eden od predstavljenih primerov v uvodu je bil dejansko del enega izmed predavanj ustavnega prava. Kdor je obiskoval Pravno fakulteto v Ljubljani to ve. Kaj pa druga dva primera? Oboje je dejstvo. Obstajali naj bi celo (še) neobjavljeni zvočni posnetki dogovarjanja približno pol ducata moških, koliko glasovnic je kdo uspel zbrati in odposlati po pošti. Zunajparlamentarne stranke pa žal običajno nimajo svojih opazovalcev na volilnih mestih. Komu se torej dodelijo glasovi manjših strank in na kakšen način?

Umetnost vladanja

Dragi moji. Mislite, da tisti, ki desetletja umetno delijo in kradejo državljane niso sposobni ukrasti volitev? Niso? OK, zopet teorija zarote. Za vse tiste, ki tako menite vam želim zgolj prijetno nadaljnje življenje v iluziji demokracije. V neoporečnem sistemu vladavine ljudstva torej. Tisti, ki verjamete, da je kaj takšnega možno oziroma, da se to dejansko dogaja pa bi vam ob branju tega sestavka moralo poslati slabo.

V Sloveniji sicer poznamo proporcionalni volilni sistem. Na tem mestu ne bom razpredal o meni sicer ljubi temi, a za marsikaterega bralca povsem dolgočasni. Ne bom razpredal o tem, kako je bil Harejev (enostavni) količnik z ustavnim zakonom leta 2000 zamenjan z Droopovim (zmanjšanim) količnikom. Dovolj bo, da povem, da je za podelitev mandata že v sami volilni enoti potrebno manjše število glasov in, da se poslanski mandati že na podlagi rezultatov v samih volilnih enotah podelijo v večji meri kot po Harejevem sistemu. Vsi nerazdeljeni mandati pa se nato na državni ravni delijo po d’Hontovem sistemu pri čemer se upoštevajo seštevki vseh glasov, ki jih je posamezna lista ali stranka prejela v vsej državi. Na državni ravni torej. Poenostavljeno. Neporabljeni glasovi iz posameznih volilnih enot se razdelijo na državni ravni in sicer na način, da se mandati dodelijo tistim strankam/listam v tistih volilnih enotah, kjer so imele te stranke/liste največje ostanke glasov v razmerju do količnika v posamezni volilni enoti.

A večji problem, predvsem za majhne zunajparlamentarne stranke se pojavi že “na terenu” in sicer na volišču ter v volilnem okraju. Že volilni odbori, ki med drugim na posameznem volišču ugotavljajo izid volitev nosijo težko breme zagotavljanja svobode in pravičnosti “praznika demokracije”. Še posebej v primeru zunajparlamentarnih strank, ki pri nadzoru dela volilnih odborov običajno nimajo lastnih zaupnikov list kandidatov. Prisotnost le-teh je praktično zagotovljena le parlamentarnim in finančno močno podprtim strankam kot je na primer ime stranke, ki cilja na državljane, ki zadnji dve leti hrepenijo po tako željeni svobodi.

Podobno je glede prisotnosti predstavnikov list kandidatov v primeru nadzora nad delom volilnih komisij volilnih enot in republiške volilne komisije. Malim tako običajno ostane le zaupanje v demokracijo in poštenost dela članov volilnih odborov in komisij.

Po dogajanju v zadnjih dveh letih ter informacijah, ki jih dobivam glede glasovanja po pošti in načina preštevanja glasov na predčasnih volitvah, sam pač več nikomur ne zaupam.

Pet pred dvanajsto…

Zato je dragi moji ob reki prevar, ki smo jim priča in katera nas z njenim tokom vodi v pogubo, še toliko bolj potrebna vaša aktivnost. V nasprotnem si bo narod kar sam zavezal vozel okrog vratu. In takrat me ne sprašujte več “kako lahko pomagam?”. Pomagati si bo moral vsak sam. Sami ste si izbrali bolečino, zato ponosno in z dvignjeno glavo živite z njo.

Reka prevar
Zanka, vozel…lahko si ga zavežemo okrog vratu, zakaj pa ne?

Neverjetna lahkotnost igranja

Še poznate odgovore Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke iz decembra 2021? V kolikor jih ne poznate, priporočam v branje: https://domengorenseklaw.com/2021/12/18/konec-je-jasna-vprasanja-in-tokrat-povsem-jasni-odgovori/

No, dne 22.4.2022, torej štiri mesece po prejetih odgovorih, sem prejel dokument s strani Zdravniške zbornice Slovenije, katerega del je tudi citat JAZMP: “…Opredelitev, v kateri fazi kliničnega preskušanja naj bi bila cepiva ni več relevantna”.

Da bi bila vsa zadeva še toliko bolj absurdna, čakam na izdajo začasne odredbe, s katero bi sodišče prepovedalo izvajanje eksperimentov na mladoletnih osebah. Po mojem prepričanju sodišče nima kaj razmišljati – 18. člen ustave RS. A vendar. Sodišče se je odločilo, da pošlje predlog nasprotni stranki, katere odgovor je bil seveda pričakovano podcenjujoč in na katerega sem ponovno odgovoril. Dne 14.4.2022. V Predhodnih vlogah sem predložil uradne odgovore JAZMP, relevantne dokumente samih farmacevtskih družb ter dokumente objavljene na strani same JAZMP (!). Kljub temu na izdajo začasne odredbe čakam neobičajno dolgo. Čakam namreč že skoraj dva meseca, čeprav bi začasna odredba morala biti izdana ali zavrnjena nemudoma. No, medtem se je v sicer povsem drugi zadevi pojavilo zgoraj predstavljeno tolmačenje JAZMP.

Da bo mera povsem polna pa se teden dni kasneje, dne 21.4.2022 pojavi še en zanimiv dokument, tokrat izdan s strani slovenske vlade:

Poglejte. Če vam je všeč življenje kakršnega živite, če res menite, da imamo ob dvoletnem zaprtju malih in srednjih podjetij realno gospodarsko rast in, da smo v času pandemije skrajšali čakalne vrste v zdravstvu potem je morda čas, da se zbudite ali pa, če želite, seveda še naprej sanjajte.

Zbudimo se!
Zase vem. Želim svoj dom in zdravo družbo, temelječo na zdravih temeljih in vrednotah. Nikakor pa na primer ne želim perverzne nove slovenije, katere državljani bodo hlapci tujemu kapitalu, tujim korporacijam. Ne želim tudi umetne svobode, pač pa tisto pristno. Želim staro dobro Slovenijo. In DA, narod si bo kljub vsemu vendarle pisal sodbo sam... 

Deli:
Kategorija:Brez kategorije
PREJŠNJI ČLANEK
POGOVOR Z DR. BOŠTJANOM M. ZUPANČIČEM 
NASLEDNJI ČLANEK
KAJ SE JESENI PRIČAKUJE V NEMČIJI?

0 Komentar

Oddaj komentar

15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://p39.si 300 0