theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

SZO IN BIDNOVA ADMINISTRACIJA BIZARNO POGRNILI ŽE NA PRVI STOPNICI

Tiskovna agencija Reuters je dne 25.05.2022 objavila članek z naslovom “Afrika nasprotuje prizadevanjem ZDA za reformo zdravstvenih pravil na skupščini SZO“.

31.05.2022

Reuters v omenjenem članku med drugim zapiše, da so Afriške države izrazile nasprotovanje predlogu za reformo Mednarodnih zdravstvenih predpisov (IHR), ki jo je predlagala ZDA.  Ta poteza pa naj bi po mnenju delegatov lahko preprečila sprejetje ustreznih sklepov na letni skupščini Svetovne zdravstvene organizacije še posebej, če bo Afrika še naprej zavračala podporo.

Po navedbah Reutersa bi lahko afriške države tako preprečile eno od konkretnih reform, ki se pričakujejo na srečanju, kar bi precej zamajalo verjetnost, da se bodo države članice poenotile glede kasneje načrtovanih obsežnih reform za okrepitev pristojnosti zdravstvene agencije pod okriljem ZN (*WHO), ki si prizadeva pridobiti osrednjo vlogo v svetovni (*zdravstveni) politiki.

Reuters še zapiše, da osnutek predloga, o katerem še ni bila sprejeta uradna odločitev, velja za prvi korak v širšem procesu reforme mednarodnega pravnega reda. Skupina afriških držav je tako izrazila konkretne zadržke že glede navidez malenkostne spremembe 59. člena Statuta, s čemer bi se izvajanje prihodnjih reform pospešilo in sicer z dosedanjih 24 na 12 mesecev.

Vir: https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/africa-objects-us-push-reform-health-rules-who-assembly-2022-05-24/

Kaj naj bi se dejansko dogajalo na zasedanju generalne skupščine WHO?

Bidnova administracija naj bi v Ženevi dejansko doživela popoln in nepričakovan poraz že ob prvem koraku poskusa spremembe mednarodnih zdravstvenih predpisov, s katerim želi WHO s strani držav članic pridobiti suverenost odločanja v primerih pandemij in naravnih nesreč. Presenetljive novice iz Ženeve namreč dejansko kažejo na popolno zmago tistih, ki nasprotujejo spremembam obstoječih mednarodnih zdravstvenih predpisov.

Delegati iz tako imenovanih razvitih držav kot so Avstralija, Združeno kraljestvo in države članice Evropske unije so kot ovčke v čredi dobrega pastirja nebogljeno ubogale  in odločno podprle predlog sprememb Bidenove administracije. Hkrati so te države pozvale še preostale, naj se jim pridružijo.

Prvi znak, ki je nakazal, da stvari morda vendarle ne bodo potekale po željah globalistov iz ZDA, EU  in mednarodnih organizacij, je predstavljala že izjava predstavnika Bocvane, ki je v imenu 47 afriških držav odločno dejal, da te države kolektivno odrekajo podporo predlaganim “reformam”.

Sledilo je več drugih držav, katerih delegati so izrecno poudarili, da imajo resne pomisleke glede sprememb in, da jih prav tako ne bodo podprle. Med njimi so bile Brazilija, Brunej, Namibija, Bangladeš, Rusija, Indija, Kitajska, Južna Afrika in Iran. Uradni predstavnik Brazilije je celo dejal, da bo ta država raje v celoti izstopila iz SZO kot, da bi dovolila, da bi za njene državljane veljale predlagane spremembe.

Na koncu so bili SZO in podporniki večanja vpliva te organizacije na življenje vsakega od nas, prisiljeni popustiti in očitno zmedeni bizarno sprejeli sicer procesno protipravna “spremenjena popravna dopolnila”, s katerimi se je dejansko okrepila možnost vsake države, da izrazi svoje “pridržke” glede morebitnih prihodnjih dopolnitev.

Zakaj protipravno?  Skladno s 55. členom Statuta je namreč Generalni direktor SZO dolžan države članice o morebitnih drugih predlaganih amandmajih obvestiti vsaj štiri mesece pred zasedanjem generalne skupščine. Nikakor torej ne na samem zasedanju. A pustimo, presenečenje je bilo očitno preveliko, nekaj pa je bilo vendarle potrebno sprejeti, da je na koncu lahko sledil umetno sproduciran aplavz lastne blamaže in morda malce besno udarjanje s kladivom predsedujočega.

Vir: https://jamesroguski.substack.com/p/we-won?utm_campaign=post_embed&s=r

Kaj pa Slovenija?

Brez lažne skromnosti lahko zapišem, da se je predstavnik naše države odrezal nad pričakovanji. Prebral je vnaprej pripravljeno besedilo, v katerem se je med drugim zahvalil generalnemu direktorju SZO za njegovo izraženo vizijo tesnejše globalne povezanosti s Svetovno zdravstveno organizacijo. Izvedeli smo tudi, da je po mnenju naše države odločilnega pomena,  da se zagotovi koherenca med državami članicami in Svetovno zdravstveno organizacijo (SZO) kot centrom odločanja. Pomembno se nam tudi zdi, da se pospeši spoštovanje mednarodnih zdravstvenih pravil, ki naj se ne bi dosledno spoštovala v pandemiji COVID-19 in, da se jih intenzivneje razvije oziroma posodobi pri čemer nismo pozabili poudariti, da se tovrstnega intenziviranja veselimo.

World Health Assembly, 24.05.2022 – Slovenija

Med zasedanjem generalne skupščine SZO smo bili kot pridna država, v preteklem tednu nagrajeni še z eno veselo novico. Ena izmed naših delegatk oziroma predstavnic Republike Slovenije je bila na zasedanju SZO izbrana kar za predsednico izvršnega odbora te organizacije. Gre za “zimzeleno”, profesionalno slovensko uradnico s področja javnega zdravja mag. Vesno Kerstin Petrič, sicer hčerko znanega slovenskega diplomata in bivšega ustavnega sodnika Ernesta Petriča, ki je na nedavnih državnozborskih volitvah kandidiral na listi stranke Povežimo Slovenijo.

Vir: Twitter
Reference, ki kar same kličejo po zasluženem položaju v SZO
Vir: https://www.fzab.si/si/mainmenu/o-fakulteti/zaposleni/Visokosolski_ucitelji_in_strokovni_sodelavci/kerstin-petric-vesna/
Še vedno načrtovana časovnica
Verjetno lahko vsaj z veliko gotovostjo zatrdim, da ob naslednji specialni misiji na zasedanje SZO mag. Vesna Kertin Petrič ne bo predstavnica Republike Slovenije. Čeprav...nas lahko sploh še kaj preseneti?

Na kateri strani zgodovine boste pa vi? https://www.change.org/p/javni-poziv-dr%C5%BEavljanov-glede-sklenitve-globalnega-sporazuma-s-svetovno-zdravstveno-organi?utm_content=cl_sharecopy_33304962_en-US%3A3&recruiter=1265050915&utm_source=share_petition&utm_medium=copylink&utm_campaign=share_petition

Deli:
PREJŠNJI ČLANEK
Ko predsednik enega vodilnih farmacevtskih podjetij ne zaupa ne znanosti, ne stroki in ne kolegom
NASLEDNJI ČLANEK
JUNAKI NAŠEGA ČASA – DR. KLAUS SCHWAB

2 komentarja

Oddaj komentar

15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://p39.si 300 0