theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Razkrinkavanje razkrinkavanja

Pa se igrajmo sodišče. Spletna stran ostro.si je dne 02.06.2022 objavila članek z naslovom: “Ni res, da stroka ni podprla zgodnjega zdravljenja covida-19.” V članku na več mestih zasledimo, da so tako stroka kot ustrezne agencije priporočale več zdravil za zgodnje zdravljenje covida-19, med drugim tudi Remdesivir, obenem pa članek vsebuje tudi sklep, ki je v nasprotju s samim seboj, ne vsebuje obrazložitve in se ga posledično ne da preizkusiti.

02.06.2022

I. Glede navedb o remdesivirju

V članku portala ostro.si, dostopnem na povezavi, ki je priložena spdaj, zasledimo naslednje sestavke:

“Za zgodnje zdravljenje covida-19 je CDC že v začetku februarja, še preden je Blaylock v pregled oddal svoj članek, navedel več zdravil, denimo remdesivir, ki virusu preprečuje razmnoževanje, in molnupiravir, ki virus uniči z mutacijami.”

Prav tako je WHO za primere blagih okužb z velikim tveganjem za hospitalizacijo priporočal kombinacijo monoklonskih protiteles casirivimab-imdevimab. Od začetka marca za primere blagih okužb (razen otrokom, nosečnicam in doječim materam) priporočajo tudi molnupiravir, od 22. aprila pa še remdesivir.

Zdravila za zgodnje zdravljenje covida-19 podpira tudi javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP). Za zgodnje zdravljenje covida-19 v primeru velikega tveganja za hospitalizacijo so tako lani začeli priporočati casirivimab-imdevimab, remdesivir in molnupiravir.

Toda Fauci, CDC in WHO, pa tudi evropska agencija za zdravila (EMA), ki odloča o dovoljenjih za uporabo zdravil v državah članicah EU, tudi Sloveniji, so za zgodnje zdravljenje covida-19, še preden je Blaylock svoj mnenjski tekst predal v pregled, priporočile več zdravil. CDC, WHO in EMA so denimo za zgodnje zdravljenje bolnikov s covidom-19 z velikim tveganjem za hospitalizacijo priporočili remdesivir in molnupiravir.

Ker lahko bralec iz vsebine navedenega članka zaključi, da gre za promocijo zdravila remdesivir kot učinkovitega sredstva za zgodnje zdravljenje bolezni Covid-19, je P39 izvedla dokaze, ki tega ne potrjujejo. Med drugim je svoj sklep oprla na študijo objavljeno v strokovni medicinski reviji The Lancet in na izpovedbo slovenskega zdravnika Igorja Muževiča, dr.med., ki jo je ta dne 27.11.2021 podal v zvezi z uporabo zdravila remdesivir pri zdravljenju pacientov obolelih za boleznijo Covid-19. Dokazi predstavljeni v nadaljevanju potrjujejo ravno nasprotno temu kar je glede remdesivirja zapisano v članku na portalu ostro.si.

Remdesivir kot zgodnje zdravljenje?
Vir:  https://covid19-sciencetable.ca/sciencebrief/remdesivir-for-hospitalized-patients-with-covid-19/
Vir: https://domengorenseklaw.com/2021/11/30/pogovor-z-mag-igorjem-muzevicem-dr-med/

Platforma P39 je pri ocenjevanju verodostojnosti navedb glede remdesivirja kot primernega zdravila za zgodnje zdravljenje bolezni Covid-19 v dokaznem postopku skrbno pretehtala vsak dokaz posebej in v zvezi z drugimi dokazi ter na podlagi take presoje sprejela naslednji 

S k l e p :

Ugotovi se, da so trditve zapisane v članku portala ostro.si  z naslovom: “Ni res, da stroka ni podprla zgodnjega zdravljenja covida-19” objavljenem dne 02.06.2022, v delu, ki se nanašajo na zdravilo remdesivir kot primer ustreznega zdravila za zgodnje zdravljenje bolezni Covid-19  ZAVAJAJOČE, saj so informacije, ki dokazujejo nasprotno javno dostopne in številne. Avtorica članka bi jih lahko poiskala, svojih trditev pa ni podkrepila s kredibilnimi viri.

P39 morebitnim bralcem članka, ki se nahaja na spodnji povezavi priporoča posebno pozornost, saj ta lahko vsebuje zavajajoče in zdravju škodljive navedbe.:

https://www.ostro.si/si/razkrinkavanje/objave/ni-res-da-stroka-ni-podprla-zgodnjega-zdravljenja-covida-19

II. Glede izdanega “sklepa” portala ostro.si:

Spletna stran ostro.si oziroma avtorica zapisa z naslovom: “Ni res, da stroka ni podprla zgodnjega zdravljenja covida-19”, objavljenega dne 22.06.2022, je ob članku izdala še poseben “sklep“, s katerim je ugotovila:

1.”Odvetnik Domen Gorenšek je na svojem blogu objavil prevod mnenjskega teksta ameriškega nevrokirurga Russlla Blaylocka, ki je v preteklosti že širil neresnice o nevarnosti uporabe zaščitnih mask za zdravje.

2.“Med drugim je navajal, da ne svetovalec ameriškega predsednika za področje zdravja Anthony Fauci, ne ameriški vladni center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (CDC), svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ne katera izmed vladnih zdravstvenih agencij niso ponudili drugih metod za zgodnje zdravljenje covida-19 razen protibolečinskih tablet, hidracije in klica na enoto prve pomoči. Te trditve v članku ni podprl z nobenim virom.”

Ker avtorica izdanega sklepa v članku:

1.  ni ponudila nikakršnega verodostojnega dokaza, da naj bi omenjeni ameriški nevrokirurg dr. Russell Blaylock v preteklosti že širil neresnice o nevarnosti uporabe zaščitnih mask za zdravje, prav tako pa ni ponudila nobenih verodostojnih dokazov, da so svetovalec ameriškega predsednika za področje zdravja Anthony Fauci, Ameriški vladni center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (CDC), Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ali katera izmed drugih vladnih zdravstvenih agencij pravočasno ponudili druge metode za zgodnje zdravljenje covida-19 razen protibolečinskih tablet, hidracije in klica na enoto prve pomoči in, ker

2.  iz drugega odstavka v zvezi s prvim odstavkom “sklepa” iz članka z naslovom “Ni res, da stroka ni podprla zgodnjega zdravljenja covida-19”, objavljenega dne 02.06.2022 na portalu ostro.si, ni razvidno ali se očitek “zavajajočih navedb” oziroma “širjenje neresnic” nanaša na dr. Russell Blaylocka ali Odvetnika Domna Gorenška oziroma morda kar na oba in se torej izdan sklep zaradi bistvenih procesnih kršitev ne more preizkusiti,

je Platforma 39 sprejela naslednji 

S K L E P :

1. Sklep izdan ob članku z naslovom “Ni res, da stroka ni podprla zgodnjega zdravljenja covida-19”, objavljenem dne 02.06.2022 na portalu ostro.si,  se razveljavi;

S podrobnejšo obrazložitvijo, ki naj bi sicer sledila izreku ter z drugimi obveznimi sestavinami odločb se v konkretnem primeru res ne mislim obremenjevati. ;)

PETICIJA: https://www.change.org/p/javni-poziv-dr%C5%BEavljanov-glede-sklenitve-globalnega-sporazuma-s-svetovno-zdravstveno-organi?utm_content=cl_sharecopy_33304962_en-US%3A3&recruiter=1265050915&utm_source=share_petition&utm_medium=copylink&utm_campaign=share_petition

*Vir naslovne slike: https://www.ostro.si/si/razkrinkavanje/objave/ni-res-da-stroka-ni-podprla-zgodnjega-zdravljenja-covida-19

Deli:
Kategorija:Brez kategorije
PREJŠNJI ČLANEK
JUNAKI NAŠEGA ČASA – DR. KLAUS SCHWAB
NASLEDNJI ČLANEK
Pred novim valom…

0 Komentar

Oddaj komentar

15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://p39.si 300 0