theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

URUGVAJ: Sodišče prekinilo ” cepljenje” zoper COVID-19 pri otrocih, mlajših od 13 let

Piše: Domen Gorenšek ; 07.07.2022

Drugi dan naroka za glavno obravnavo je urugvajski sodnik Alejandro Recaey izdal sodbo, s katero je odredil takojšnjo prekinitev cepljenja otrok v tej starostni skupini. Urugvajsko ministrstvo za zdravje in predsedstvo republike se lahko na sodbo pritožita v 72 urah.

Skladno s sodbo, ki jo je danes izdalo urugvajsko upravno sodišče, bo prekinitev cepljenja, ki sicer v državi ni obvezno, takojšnja in bo trajala vse dokler ne bodo izpolnjene zahteve, ki jih je določilo sodišče.

In katere so te zahteve?

Sodišče je s sodbo odredilo, da morata ministrstvo za zdravje in predsedstvo države v celoti objaviti vse kupoprodajne pogodbe za cepiva zoper COVID-19, ki so bila dobavljena državi Urugvaj. Med njimi so tako cepiva kitajskega farmacevtskega podjetja Sinovac, angleško-švedskega podjetja AstraZeneca in ameriškega podjetja Pfizer.

Obenem je sodišče odločilo, da so pristojni organi dolžni pripraviti usklajen dokument, ki bo po suspenzu cepljenja neposredno predstavljen osebam mlajšim od 13 let, ki se želijo cepiti zoper COVID-19 in, ki bo vseboval popolno in jasno poročilo o vseh snoveh, ki jih vsebuje posamezno cepivo, o koristih in tveganjih ter o že ugotovljenih neželenih učinkih.

Sodišče je končno odločilo še, da bo šele, ko bo pred sodiščem dokazano upoštevanje navedenih obveznosti, možno nadaljevati s cepljenjem.

Ministrstvo za zdravje je medtem na družbenih omrežjih že objavilo, da bo sodbo upoštevalo in da “od danes cepiva za to populacijo ne bodo več na voljo do nadaljnjega”.

V resorju sicer še pojasnili, da je “vsaka od odločitev v zvezi s cepljenjem nacionalnega načrta za koronavirus temeljila na razpoložljivih znanstvenih dokazih, ki so jih odkrili na podlagi ustreznosti”.

Vir:
Sporočilo urugvajskega ministrstva za zdravjeProtestniki so v bližini sodišča sodbo sprejeli slavnostno in s skandiranjem, kot na primer “Otrok se ne dotikajte!”.

“Cepljenje” sicer v Urugvaju ni obvezno, je pa ta država junija 2021 kot prva država Latinske Amerike pričela s “cepljenjem” otrok starih od 12 do 17 let, januarja 2022 pa še otroke, stare od 5 do 11 let.

Urugvajsko ministrstvo za zdravje je napovedalo pritožbo.

*Vira:

https://www.gub.uy/ministerio-salud-publica/comunicacion/noticias/vacunacion-menores-13-anos-msp-acata-fallo-justicia

https://www.elobservador.com.uy/nota/justicia-dio-lugar-al-amparo-y-suspendio-la-vacunacion-en-ninos-menores-de-13-anos-20227712847

Deli:
PREJŠNJI ČLANEK
Nizozemska v plamenih zaradi izprijene “zelene” politike Evropske unije
NASLEDNJI ČLANEK
Anthony Fauci 26. dan od okužbe z omikronom tik pred zmago!

0 Komentar

Oddaj komentar

15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://p39.si 300 0