theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

ŠRILANKA V PLAMENIH

Nepregledna množica lačnih  in besnih ljudi, je včeraj vdrla in zavzela predsedniško palačo v prestolnici Kolombo. Predsednik in politična srenja so na begu.

10.07.2022

Šrilanka je otoška država v Indijskem oceanu, ki je leta 1948 postala neodvisna. Predtwm je bila kot kolonija pod britansko vladavino. Tri etnične skupine – sinhalska, tamilska in muslimanska – sestavljajo 99 % vseh 22 milijonov prebivalcev države. Državo sicer že trinajst let obvladuje ena družina. Mahinda Radžapaksa je leta 2009 postal junak med večinskimi Sinhalci, ko je njegova vlada po letih hude in krvave državljanske vojne premagala tamilske separatistične upornike. Njegov brat Gotabaya Radžapaksa, ki je bil takrat minister za obrambo, pa je aktualni predsednik.

Ozadje protestov

Svetovna recesija, ki jo je povzročila pandemija COVID-19, je v tej državi povzročila ekonomsko katastrofo.  Leta 2021  je zunanji dolg Šrilanke znašal kar 101 % BDP države. Glede na gospodarsko nesposobnost poplačila dolga te države, je to povzročilo nepredstavljivo gospodarsko krizo. Šrilanška vlada pod vodstvom predsednika Gotabaya Rajapakse je nenehno delala kaskadne politične napake, ki so povzročile hudo gospodarsko krizo. Med drugimi ukrepi vlade je bilo znatno znižanje davkov, ki je vplivalo na davčno politiko in zmanjšalo državne prihodke, kar je povečalo proračunski primanjkljaj in inflacijo. Za kritje državne porabe je centralna banka začela tiskati denar v rekordnih količinah. Takšen način gospodarjenja z državo je privedel do gospodarske eksplozije.

Aprila leta 2021 je predsednik Gotabaya Rajapaksa napovedal ukrep, ki je pomenil kapljo čez rob že tako obubožani državi. “Na Šrilanki bo dovoljeno zgolj še ekološko kmetovanje”. V celoti je prepovedal gnojila na osnovi agrokemikalij. Že zgolj upad proizvodnje čaja po katerem je Šrilanka sicer znana, je zaradi prepovedi gnojil povzročil gospodarsko izgubo v višini približno 425 milijonov dolarjev. Prepoved je že v prvih šestih mesecih prispevala tudi k 20-odstotnemu zmanjšanju proizvodnje riža. Šrilanka se je tako iz samozadostne države – proizvajalke riža, spremenila v državo, ki je morala uvažati riž, kar je že tako zadolženo državo, ki dolga ni zmožna odplačevati, stalo dodatnih 450 milijonov dolarjev.

Zaradi strahovite inflacije, ki to državo razjeda že leto dni, vsiljenega fašistoidnega projekta “Green New Deal”, ki ima za posledico hudo pomanjkanje osnovnih živil, zdravil in goriva ter redne izpade električne energije, je ljudjem, ki sicer že več mesecev protestirajo, dokončno prekipelo. V velikem številu so se zgrnili na ulice glavnega mesta Kolombo. Dne 09.07.2022 so zasedli predsedniško palačo in predtem požgali še dom Predsednika.

Marsikater zahodni politik in evropski birokrat bi se doslej že lahko marsičesa naučil iz primera Šrilanke. Pa še žal ne. Se morda noče, ne sme? Podobnim scenam smo namreč že priča v Evropi. Na Nizozemakem, v Nemčiji, Španiji, Italiji in na Poljskem se že odvijajo upravičeni protesti zaradi ukrepov mednarodne organizacije, ki ji dobrobit človeka očitno ne pomeni več nič.

Kaj pa Slovenija? Medtem ko je svet tik pred eksplozijo, se ukvarjamo s tovrstnimi temami:
Vir:
Monty Python’s Life of Brian

*Viri:

https://news.yahoo.com/sri-lanka-protesters-occupy-palace-122949554.html?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly9kdWNrZHVja2dvLmNvbS8&guce_referrer_sig=AQAAAGzSCS8UP3gR6WmM1tXLCbCX5ISlNdHv85ndIEthTlV3iOM1p5EJ9K1UDWZKTnzFOyFCoAjMKXHkyOFBHD2LcDbACHJ9nRXrMqtJ0b-13xShVxPZAIWEHWzY3qmZn0NfCfgUUCmnNX5TxgEYl8gcv03mfe18-pHCibiuw7gGUKZ_

https://www.google.com/amp/s/www.bbc.com/news/world-asia-62111900.amp

https://en.m.wikipedia.org/wiki/2022_Sri_Lankan_protests

Deli:
Kategorija:Družba, politika
PREJŠNJI ČLANEK
Anthony Fauci 26. dan od okužbe z omikronom tik pred zmago!
NASLEDNJI ČLANEK
IGRATE SE Z USODAMI LJUDI…

0 Komentar

Oddaj komentar

15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://p39.si 300 0