theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

MAR ŠTUDIJA NA OSMIH MIŠIH VENDARLE NI BILA DOVOLJ?

Medtem ko naša stroka nekritično vabi na »cepljenje« z novimi, bivalentnimi odmerki »cepiv« zoper različico BA.5, pa je iz ameriških univerz Columbia in Harvard prišla novica, da so njihovi znanstveniki v neodvisni študiji ugotovili, da je učinkovitost teh bivalentnih »cepiv« v boju proti BA.5 različici virusa Sars-Cov-2 v bistvu enaka kot »cepljenje« s poživitvenimi odmerki s prvotnimi pripravki zoper wuhanski sev, torej s pripravki t.i. “prve generacije”.

Znanstveniki iz navedenih univerz so s to ugotovitvijo vzbudili utemeljen dvom v to, da bodo nova “cepiva” izpolnila visoka pričakovanja proizvajalcev teh pripravkov in Bidnove administracije. Odzivi protiteles so bili pri bivalentnih »cepivih« sicer nekoliko višji, čeprav sta študiji ugotovili, da razlika ni pomembna.

Spomnimo. Tudi pri nas so najvišji zdravstveni uradniki ljudi prepričevali, da bodo nova »cepiva« učinkovitejša, saj so le-ta prvič od začetka pandemije prilagojena tako proti sedaj prevladujočemu sevu omicron BA.5 kot tudi proti prvotnemu sevu, ki se je pojavil na Kitajskem, medtem ko so bili prvotni monovalentni pripravki namenjeni zgolj zaščiti pred wuhanskim sevom.

FDA SE PRED UGOTOVITVAMI ZNANSTVENIKOV ŽE BRANI

Ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA), ki je v ZDA pristojna za izdajo dovoljenj za promet zdravilom in cepivom, je že sporočila, da sta bili ti dve študiji premalo obsežni, da bi lahko prišli do kakršnih koli pravih zaključkov. Naj ob tem zgolj zapišemo, da sta bili študiji strokovno opravljeni in izhajata iz dveh najboljših viroloških laboratorijev v državi, kar je med drugim zatrdil tudi Dr. Peter Hotez, eden od vodij razvoja cepiv v teksaški otroški bolnišnici.

Celo dr. Paul Offit, član neodvisnega svetovalnega odbora FDA za cepiva, je dejal, da morajo biti javni zdravstveni uslužbenci previdni pri pretiranem oglaševanju teh novih »cepiv« kot pomembne nadgradnje. »Previdni moramo biti, ko stopimo pred ameriško javnost in poskušamo to cepivo prodati kot nekaj bistveno boljšega, čeprav vsi dosedanji dokazi tega ne potrjujejo,« je dejal Offit, strokovnjak za nalezljive bolezni v otroški bolnišnici v Philadelphiji, ki je med drugim sodeloval v ekipi, ki je razvila cepivo proti rotavirusom.

A kljub temu, dr. Peter Marks, vodja oddelka FDA za cepiva, vztraja. V odzivu na izsledke študij je med drugim dejal, da se v bližnji prihodnosti pričakujejo podatki večjih in dobro nadzorovanih študij, saj družbi Pfizer in Moderna izvajata klinična preskušanja novih pripravkov, podatke pa naj bi predložili še letos.

Kaj lahko sklepamo na podlagi takšnega odziva FDA? Morda:

– Da so bile študije proizvajalcev glede novih bivalentnih cepiv, opravljene na osmih miših, dovolj za izdajo pogojnega dovoljenja za promet ter posledično za » cepljenje« splošne populacije, neodvisne študije znanstvenikov iz univerz Columbia in Harvard, ki ne pritrjujejo narativu zdravstvenih uradnikov pa premalo obsežne,

– Da je agencija ugrabljena s strani gigantov farmacevtske industrije, saj bolj zaupa študijam izvedenim na osmih miših in tistim, ki jih trenutno izvajajo sami proizvajalci cepiv na splošni populaciji, ne pa toliko neodvisnim študijam znanstvenikov iz najuglednejših univerz,

– Da s tem agencija nehote priznava, da gre v primeru novih bivalentnih »cepiv« ponovno za izvajanje kliničnih poskusov na ljudeh, ne da bi bili ti o tem polno informirani in za sodelovanje v takšnih poskusih podali informirano soglasje, kar je izrecno prepovedano tako po Oviedski konvenciji, Nürnberškem kodeksu, EKČP, Helsinški deklaraciji in drugih zavezujočih mednarodnih ali nacionalnih aktih.

Nas to lahko sploh še čudi? Glede na prepletenost farmacije, regulatornih organov, mednarodnih organizacij, mednarodnih javno-zasebnih forumov in posvečenih predstavnikov medicine, nikakor. O tem pa smo na strani p39.si že večkrat pisali.

https://p39.si/2022/01/14/drugi-poziv-who-prosimo-ne-cepite-proti-omicronu/

https://p39.si/2022/10/16/lovke-farmacevtskih-gigantov-segajo-v-sam-vrh-organov-odlocanja/

https://p39.si/2022/09/28/recenzirana-studija-je-tu-odlocitev-je-vasa/

https://p39.si/2022/08/18/ko-dejstva-in-dokaze-zamenjata-fikcija-in-cenzura/

https://p39.si/2022/07/02/fact-check-this/

 

Viri:

https://www.cnbc.com/2022/10/28/fda-says-two-studies-showing-omicron-boosters-werent-much-better-than-old-shots-were-too-small-to-come-to-any-conclusions.html?utm_term=Autofeed&utm_medium=Social&utm_content=Main&utm_source=Twitter#Echobox=1666983332

https://www.cnbc.com/2022/10/27/new-covid-booster-shots-dont-protect-better-against-omicron-bapoint5-studies-find.html

* študiji sta na zadnji povezavi na voljo v pdf obliki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deli:
Kategorija:Uncategorized
PREJŠNJI ČLANEK
SABINA SENČAR – BREZ CENZURE!
NASLEDNJI ČLANEK
RETROSPEKTIVA IZGOVORJENIH LAŽI

0 Komentar

Oddaj komentar

15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://p39.si 300 0