theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

ZDRAVSTVENA IN POKOJNINSKA REFORMA – KANADSKI MODEL

Stroški zdravstvenih storitev niso zanemarljivi. Zdravstvena in državna blagajna sta prazni. Ljudje, ki trpijo zaradi kroničnih zdravstvenih težav in bolezni ne zmorejo več plačevati dodatne zdravstvene oskrbe. Kaj storiti?

Kanada pod formalnim vodstvom znanega liberalca in “borca za človekove pravice” Justina Trudeauja, sicer že kar nekaj časa izstopa z nadvse bizarnimi, če ne že s povsem distopičnimi idejami, katere potem tudi udejanji. No, tudi v konkretnem primeru kanadske oblasti niso razočarale. V bistvu so najprej dekriminalizirale ter nato uzakonile povsem novo zdravstveno storitev – pomoč pri samomoru… Le, da so tej storitvi dali lepše in politično korektnejše ime.

MAID

Nekaterim kroničnim bolnikom oziroma vsem tistim, ki se za to pač odločijo, je od lani v Kanadi na voljo nova, prav posebna in s strani države financirana usluga imenovana MAID (Zdravstvena pomoč pri umiranju).

Kanadske oblasti so namreč marca leta 2021 novelirale Zakon C-7 , s katerim so razširile krog upravičencev za dostop do zdravstvene pomoči pri umiranju. Tako so po novem do te – nedolgo nazaj kaznive – “zdravstvene usluge” upravčeni tudi ljudje, ki sicer trpijo zaradi določenih kroničnih bolezni vendar pri katerih smrt ni neizbežna. Nekateri kronični bolniki namreč zgolj ne zmorejo več plačevati dodatnih stroškov zdravljenja ali primerne oskrbe, ki jo potrebujejo.

MADELINE IN MAID

Madeline (psevdonim) je bila 5-letna deklica, ko ji je bila postavljena diagnoza – mononukleoza. Po tem je bila večkrat bolna, z različnimi simptomi. Kljub temu se je borila, da bi dosegla svoj življenjski cilj – postati igralka. Uspelo ji je. Po uspešno končanem študiju je bila njena igralska kariera na vrhuncu. Dobila je svoje prve profesionalne posnetke – črno-bele fotografije, na katerih so bili vidni njeni brezhibno ravni zobje in temne oči. Preselila se je v Britansko Kolumbijo in igrala v enem izmed tamkajšnjih gledališč.

Nato je ponovno zbolela. Njeno zdravstveno stanje se je takrat močno poslabšalo. Trpela je bolečine po vsem telesu, pojavljati so se ji začele neskončne vrste okužb mehurja in ušes ter kronična izčrpanost.

Zdravnik je Madeline takrat postavil diagnozo. Sindrom kronične utrujenosti ali mialgični encefalomielitis (ME). Gre za redko bolezen, za katero nekateri raziskovalci menijo, da je posledica prebolenega virusa, kot je Epstein-Barr, ki lahko povzroči mononukleozo.

Ni sicer jasno, zakaj se ME pojavlja le pri nekaterih ljudeh in koliko k temu prispevajo genetski dejavniki, če sploh. Zdi se, da se telo pri ME nikoli ne napolni s polno močjo, zato se oseba spopada z izčrpanostjo, sindromom posturalne ortostatske tahikardije (POTS), ki povzroča vrtoglavico, hitrim bitjem srca in drugimi simptomi. Ker za ME ni zdravila ali zdravljenja, je veliko ljudi s to boleznijo tako rekoč obsojeno na življenje za štirimi stenami.

Madeline v dveh desetletjih od postavitve diagnoze ni več stopila na oder. Ker je nezmožna za delo, prejema s strani provincialne vlade invalidnino. Ker znesek, ki ga prejme ne zadošča za dostojno življenje, se je vsako leto primorana še dodatno zadolžiti za več tisoč dolarjev, česar pa več ne zmore.

Država Kanada Madeline tako ne bo zagotovila zadostnih sredstev za dostojno življenje. Ko ji bo zmanjkalo denarja, kar se bo po njenih pričakovanjih zgodilo poleti, pa bo imela Madeline vsaj možnost umreti. Z zdravniško pomočjo in na stroške države.

Njeni vlogi za MAID je bilo namreč kmalu po sprejetju novele zakona – odobreno.

 

*MAID v angleškem jeziku pomeni “služkinja” oziroma “služabnica”.

Vira:

https://parl.ca/DocumentViewer/en/43-2/bill/C-7/royal-assent

https://www.chatelaine.com/health/maid-assisted-death-poverty/

 

Deli:
PREJŠNJI ČLANEK
JAVNI POZIV
NASLEDNJI ČLANEK
Resen poziv uglednega japonskega zdravnika in znanstvenika

6 komentarjev

Oddaj komentar

15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://p39.si 300 0