theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

ZAPISOVANJE PODATKOV V ŽIV ORGANIZEM

Avtor sledečega prispevka je univerzitetni diplomirani inženir računalništva in informatike, ki bo pisal pod psevdonimom “Aloha“. Glede na temo o kateri piše in čase v katerih živimo je razumljivo, da želi ostati anonimen. Prijetno branje…

TEORIJA ZAROTE ALI REALNOST?

V kratkem bodo minila tri leta odkar se je marca 2020 začela kovid-histerija. Hitro so se v množičnih medijih pojavile obtožbe, da nekateri razširjajo teorije zarot. Ena od teh teorij zarot naj bi bila t.i. “čipiranje ljudi”. V človeka naj bi se vstavil nekakšen implantat, računalniški čip, s katerim nas bodo nadzirali. Oni.

Microsoft in še nekatere druge velike računalniške korporacije že nekaj časa razvijajo prav take računalniške čipe. To niso teorije zarote temveč dejstva (facti bruti). Microsoft je 1.12.2021, torej pred enim letom, objavil dokument  naslovom “Toward nanoscale DNA writers: Unlocking scalable DNA data writing technology” .

Tekst govori o tem, da je računalniške podatke možno zapisati v organske celice živega bitja. Nepregleden niz “ničel” in “enk” (digitalni zapis) je možno zapisati v živ organizem v obliki organskih molekul. Tehnologija sloni na DNA raziskavah sesalcev. Gre za zelo dovršen analogno/digitalni konverter. Digitalni zapis se s pomočjo brezžične tehnologije (wi-fi, 5G, 6G) pošlje čipu, ki se ga vgradi pod kožo živali ali človeka. Ta računalniški čip opravi konverzijo digitalnega zapisa v molekularni DNA zapis. Le ta se shrani v telesu čipiranega organizma. Na ta način je možno v živ organizem zapisati veliko količino podatkov, pravzaprav terabajte in terabajte podatkov.

Za začetek zadošča že to, da se v vaše telo zapišejo podatki z vaše osebne izkaznice, vozniškega dovoljenja, zdravniškega kartona, ali podatki vaše bančne kartice. Pridete do blagajne v Mercatorju in vam ni treba plačati z denarjem ali bančno kartico. Blagajničarka takoj ve kdo ste (in vas lepo pozdravi z vašim imenom), končni znesek poskeniranih artiklov pa se nemudoma zapiše v vaše telo in obenem odšteje iz vašega stanja na bančnem računu. Vse to pa poteka prek brezžične povezave med blagajno in vašim vgrajenim čipom.

Nato se usedete v avto. Ker radi poslušate glasbo, se ne boste več ubadali z radijskimi postajami, ali CD ploščki ali USB ključki. Preprosto – vaše telo bo en velik “zunanji disk” (ali bolje rečeno “notranji disk”), na katerem je zapisana vsa glasba, ki ste jo kadarkoli poslušali. Vaš (pametni) avtomobil prek vašega implantiranega čipa bo bral in predvajal glasbo, shranjeno v vašem telesu.

Če ste knjižni molj boste imeli na razpolago vse knjige, ki ste jih kadarkoli prebrali, pa tudi tiste, ki jih nameravate. Cela knjigarna ali knjižnica se namreč lahko shrani v vaš mezinec. V palcu imate glasbo, v kazalcu svoje fotografije, v prstancu računovodske in poslovne knjige in tako naprej. Lahko si boste “zapomnili” vsako sekundo vašega življenja.

NEPREDSTAVLJIVA TEHNOLOŠKA REVOLUCIJA

Si predstavljate, kakšno revolucijo bo to sprožilo v računalniški industriji? Velike komunikacijske omare s terabajti podatkov v diskovnih poljih bodo postale zgodovina. Računalniški podatkovni strežniki bodo namreč implantirani kar v žive organizme. Namesto gruče računalniških podatkovnih, strežnikov in diskovnih polj, bo zadoščalo, da imate eno ali dve (“ta pravi”) miški. Nič več terabajtov diskov in porabe elektrike za njihovo napajanje in hlajenje.

Vse, kar boste potrebovali bo ena zdrava miška na lokaciji A (npr. v Ljubljani) in druga zdrava miška na lokaciji B (npr. v Mariboru), ki bo igrala vlogo arhiva podatkov (ang. backup). Skrbeti boste morali le, da so miške site in da imajo nekaj zabave, sicer vam bodo poginile od lakote ali dolgčasa. Ko bo miška prišla v globoko starost, boste podatke iz nje preprosto prekopirali v novo, mlajšo miško. Vse to prek analogno/digitalnega pretvornika.

Tisti premožnejši si bodo namesto miške omislili dve muci, ali dva psa, med njima pa bo telekomunikacijsko podjetje poskrbelo za hitro optično povezavo. Tisti, ki stavijo na varnost in dolgoročne naložbe, pa bodo raje vse te podatke zapisali kar v organizem človeka. V Ljubljani bodo podatki zapisani v Janezu Novaku, v Mariboru pa v Mojci Pokrajculji. Vmes ju bo povezovalo 5G ali celo 6G omrežje. Najbolj občutljivi zapisi bodo zagotovo shranjeni v telesih zapornikov – saj bo varnost zapisa na ta način zagotovljena.

BILL GATES, JEFF BEZOS, ELON MUSK & CO. TER RAZVOJ ČIPOV

Pred nekaj dnevi, 15.12.2022 je bila objavljena skromna novička, da bosta Bill Gates in Jeff Bezos, dva izmed petih najbogatejših Zemljanov, z nekaterimi partnerji razvila čip, ki ga bo možno vgraditi v človeške možgane. Zato, da pomaga paraplegikom pri osnovnih motoričnih funkcijah. Tekst si lahko preberete tule: Synchron Raises $75M Series C Led by ARCH Venture Partners to Advance Endovascular Brain-Computer Interface. Če je to teorija zarote, potem sta dejansko dva najbogatejša človeka na svetu najbolj originalna teoretika zarot, saj sta članek sama objavila in tudi financirata razvoj te tehnologije.

Konkurenca pa ne počiva. Na primer Elon Musk s svojim podjetjem NeuraLink in podobnimi idejami. Za Tesla avtomobile ste zagotovo že slišali, nekateri tudi za Muskove StarLink satelite. Kaj pa NeuraLink? Malce pobrskajte po spletu. Tam se vse najde, še posebej informacije iz prve roke, direktno iz ust Billa Gatesa, Klausa Schwaba ali Yuvala Noaha Hararija. Teoretikov zarot in t.i. fact-checker-jev sploh ne potrebujemo več, saj nam teorije zarot servirajo kar sami predstavniki svetovne elite.

Kaj naj bi v zgornjem članku pomenilo »Endovascular Brain Computer Interface«? Nisem zdravnik in prvo, kar najdem na temo »endovaskularen« je naslednji zapis na spletu:»Endovaskularna kirurgija je inovativen, manj invaziven postopek, ki se uporablja za zdravljenje težav, ki prizadenejo krvne žile, kot je anevrizma, ki je oteklina ali “baloniranje” krvne žile.«. Prevod preostalih treh besed bi lahko pomenil: »vmesnik možganskega računalnika«, ali »vmesnik do možganskega računalnika«, ali … Kakorkoli že… Nekaj, česar še Wikipedija nima v svojih zapisih.

A se vi hecate? Čip za (v) možgane? Čip za možgane paraplegikov? Kaj pa čip za možgane nekoga, ki ni paraplegik? Recimo – vaše možgane? Poleg podatkov je v živ organizem živali ali človeka potemtakem možno zapisati tudi računalniške programe in aplikacije, saj so aplikacije prav tako zaporedje “ničel” in “enk”. Razlika je le v tem, da so podatki nekakšna pasivna struktura – čakajo, da jih nekdo “prebere” in uporabi. Programi in aplikacije pa so aktivna struktura. Računalniški algoritmi procesirajo podatke in aktivno vplivajo na rezultat procesiranja.

Poskusite si predstavljati vaše telo, ki ga opremljenega s “ta pravim” čipom poganja Microsoftov operacijski sistem. Najsodobnejši “namizni” operacijski sistem podjetja Microsoft leta 2022, nosi oznako MS Windows 11. Si predstavljate, da bo čez nekaj let MS Windows 13 zapisan kar v vaše telo, programsko kodo pa izvajal vgrajen čip? Ali, če ste že kakšen posebnež – v telo si zapišete Ubuntu Linux. Ali pa, če ste bolj “fancy” tip, Apple macOS. iPhone imate implantiran kar v ušesu. V svojem telesu imate Word ali Excel, najnovejšo verzijo Photoshopa in posodobljeno različico Google Chrome brskalnika in računalniške igrice. Na stotine ali tisoče njih. Kadarkoli in kjerkoli lahko zaženete katerokoli od njih. Mar ni to čudovito?

Kaj pa recimo napredni Windows 14 za Janeza Novaka in malo manj napredni Windows 13 za Mojco Pokrajculjo? Le kaj bi ali kaj bo počel Janez z Mojco, da potrebuje za eno generacijo boljši operacijski sistem? Windows 12 pa za čistilke, rudarje, navadne in nenavadne delavce. Vsekakor pa najnovejši, najbolj»fancy« Windows 15 G2 (druge generacije) za vodilne menedžerje. Kajti, roko na srce – tako kot je pri avtomobilih – tako bo tudi pri operacijskih sistemih prihodnosti.

Teorije zarot izpred treh let se v luči teh tehnoloških izumov in dosežkov zdijo kot kamilični čaj, kot sprehod po vrtu ali čudoviti plaži.

Microsoft je analogno/digitalni DNA konverter pred parimi leti tudi patentiral. Patent si lahko poiščete na Microsoftovih spletnih straneh ali v mednarodnem uradu za patente. Bilo bi povsem neodgovorno od mene, če bi vam sedaj ponudil tudi spletno povezavo na ta patent. Lahko bi izpadlo kot “brezplačno kosilo”. Vemo, kako je s tem: vedno je nekaj narobe. Včasih se je za kosilo treba malce tudi potruditi. Ko ga sam skuhaš ali vsaj malo pomagaš pri opravilu – neprimerno bolj tekne. Pa dober tek 🙂

ČAK MAL NORIS…

Jaz, Janez Novak, kot računalniški strokovnjak lahko na daljavo “pridem” do kateregakoli računalnika zaposlenih v podjetju. Moja prijateljica Mojca Pokrajculja, lahko prav tako pride do računalnikov, zaposlenih v konkurenčnem podjetju, saj je znana “hekerica”. Na ta način lahko iz svojega računalnika upravljam in nadziram oddaljene računalnike sodelavcev. Ali to pomeni, da bo na podoben način v bližnji prihodnosti nekdo nadziral in upravljal računalnik v mojem telesu, tisti čip v mojih možganih?

Ne Janez. Motiš se. Nihče ne bo nadziral in upravljal tvojega čipa v možganih. Zato, ker bo to z zakonom prepovedano. Pa saj živimo v urejeni demokraciji. Tako kot nihče ne prodaja mamil in se nihče ne drogira… Ker je to po zakonu prepovedano. Tako kot nihče ne krade in ni več nesreč na cestah zaradi prevelike hitrosti. V naši sodobni demokraciji je vse to regulirano z zakoni. Zato je, dragi moj Janez, vsaka skrb odveč. “Oni” ne obstajajo. To so samo teorije zarot ljudi, ki so nesrečni v svojem življenju in nam ne privoščijo, da živimo življenje, ki smo si ga izbrali. Življenje, ki smo si ga zaslužili.

P.S.

Vse zgoraj zapisano je samo (ne)navadna SF-zgodba. Zakaj? Ker nihče od obiskovalcev BTC-Cityja, ali Cankarjevega doma v Ljubljani, ali smučišča na Krvavcu, ali plaže v Piranu, ali …, ne bo verjel vanjo. Vsaj tako dolgo ne, dokler sam ne bo prišel na vrsto za vgradnjo čipa 😉

Aloha!

 

 

 

 

 

Deli:
Kategorija:Družba, politika, Life
PREJŠNJI ČLANEK
IN TI, SLOVENIJA? – 2. del
NASLEDNJI ČLANEK
Disney kljub prizadevanjem prejel oceno “nezadostno”!

1 Komentar

Oddaj komentar

15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://p39.si 300 0