theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

UPOR!

“Poglej se v ogledalo in ga razbij. Potem se zazri v svoje Srce in pogumno izstopi iz sence – na sonce!”

Kako se upreti nekomu, ki vas, bolj ali malo manj nežno prepričuje, da storite nekaj česar sicer ne bi storili? Kako se upreti nekomu, ki od vas zahteva, da verjamete v nekaj, v kar sicer ne bi verjeli, če bi le malo bolj premislili o “predmetu” prepričevanja? Kako se upreti nekomu, ki je nad vami? Nekomu, ki ima moč, ki ima vzvode? Nekomu, ki ima vso logistiko, zakonodajo in celo paleto mehkih in malo manj mehkih orodij na razpolago? Kako se upreti avtoritarnemu očetu in kako se upreti brutalnemu diktatorju? Kako boste izpeljali ta upor?

Z vpitjem in vreščanjem? Z zmerljivkami? S fizičnim uporom? Z bejzbol palico? Z orožjem? Z bombo? Ali s četico istomislečih “upornikov”, ki bodo tu in tam kaj razstrelili? Ne, odločen NE!

KAKO PA POTEM?

Pravzaprav se boste uprli tako preprosto, da bolj preprosto ne more biti. Začeli boste z vajo številka 1, nadaljevali z vajo št. 2, pri čemer boste še vedno občasno izvajali vajo št. 1, … In tako naprej, dokler ne pridete do vaje št. 100, pri čemer boste še vedno občasno izvajali vse prejšnje vaje – da ostanete v formi, da doseženo stanje obdržite, da se na poti ne polenite, da ne obupate, da ne zarjavite”, da…

Vaja številka 1

Vsak dan na poti v službo s svojim osebnim avtomobilom boste v jutranji gneči na cestah spustili na cesto vozilo, ki se poskuša vključiti v promet iz stranske ceste. Ko boste na poti v službo to storili trikrat, mogoče štirikrat, se boste po prihodu v službo počutili tako dobro, da si boste mislili: “Zakaj tega že prej nisem počel?”

Ko pa boste vi v tistem avtu, ki se skuša iz stranske ulice prebiti na glavno cesto, boste hvaležni tistemu vozniku, ki vas je spustil. In ne samo to – občutili boste povezanost z njim, kakršne prej še nikoli niste doživeli. Pomahali mu boste in se mu prijazno nasmehnili, on vam bo nasmeh vrnil.

Še več, prijela vas bo močna potreba, da ustavite svoje vozilo, izstopite iz njega in tisto osebo močno objamete, mogoče celo povabite na kavico,…, mogoče kasneje celo vključite v svoj krog najbližjih prijateljev.

Vaja številka 2

Ko boste odšli na kavico ali malico, ali po nakupih, ali …, boste zagotovo naleteli na uličnega berača, “žicaroša”, ki mu vedno manjka zgolj en sam kovanec, da doseže svoje sanje. Dali mu boste kovanec, se mu prijazno nasmehnili in odšli po svojih opravkih. “Aja, aja, to pa ne!” mi boste rekli, ker imate tisoč in en argument.

Premislite še enkrat. Če boste to redno počeli – dvakrat, mogoče trikrat na mesec – bodite prepričani, da čez sto let ne bo več beračev na ulicah. Niti enega samega. Kako, me sprašujete? Zelo preprosto. Prvih sto let bodo to vsi počeli. Vaši družinski člani, vaši prijatelji in znanci, preprosto vsi okoli vas. Postali boste in se boste tudi počutili kot boljši ljudje, nadljudje (“ta pravi” Ubermensch), nič več arogantni, temveč samozavestni. Boljša in samozavestnejša populacija pa ne “proizvaja” beračev. Vi boste (in)direktno prispevali k čisto pravi “depopulaciji” beračev.

“Ja, ampak mene čez sto let ne bo”, boste rekli. Seveda vas ne bo, plodove vašega napornega dela bodo videli in uživali vaši pravnuki. Njih prav tako ne boste poznali, ker boste takrat že dolgo v horizontali. Toda vi, današnji človek, niste politik. Vi niste niti demokrat. Ali karkoli od sodobnega “mumbo-jumbo” besedičenja. Vi ste nekaj več, vi ste nekaj posebnega. Vi ne gledate štiri leta v  prihodnost. Vi gledate sto let v prihodnost. Gledate v ljudi in dogodke, ki jih nikoli ne boste spoznali in srečali. Vi zrete daleč naprej, izza devetih gora in morij. Ker imate Srce.

Vaja številka 3

Vajo št. 3 si sami spomnite. In vajo št. 4, .., in tako naprej. Vse vaje naj bodo vaje človečnosti.

Vaja številka 99

Ko boste prispeli do vaje št. 99, boste že popolnoma drugačna osebnost. Če si sproti ne boste vsega zapisovali – se ne boste več prepoznali kakšni ste bili pri vaji številka 1. Po vaji številka 98 boste pripravljeni za zelo kompleksno in zelo težko vajo številka 99. Malo fizične pripravljenosti in Yoge ne bo škodilo.

Sedaj boste zbrali vse svoje družinske člane in stare prijatelje, ki so se vam nekoč v preteklosti zamerili. In jim boste rekli, da ste jim vse oprostili in da zamer z vaše strani ni več. Lepo in nežno jih boste objeli in jim povedali, da jih že vseskozi ljubite, a ste bili malce zmedeni in zavedeni. In jih boste prosili, da vam odpustijo vse, kar ste jim v “povračilnih” ukrepih storili. Seveda vam bodo odpustili. Ni dvoma, ker bodo tudi oni – ti vaši družinski člani in prijatelji – v “okolici” vaje št. 99.

Vaja številka 100

To je najtežja vaja. Videti je nemogoča, ko ste recimo pri vaji št. 17. Poklicali boste svojega “smrtnega sovražnika”, osebo, ki bi vas pred leti “utopila v kozarcu vode”. Verjetno tudi vi njo. Popolnoma mirno in samozavestno, ter z umirjenim glasom, jo boste poklicali na “kavico”. Na tej kavici ji boste razložili, zakaj je pred leti prišlo do nesporazuma med vama, kaj se vam je takrat dogajalo in kuhalo v glavi, ter zakaj ste reagirali tako, kot pač ste. Na koncu pogovora ji boste povedali, da bi jo želeli imeti za svojega prijatelja. To prijateljstvo bo namreč zelo obetavno, Prepričan sem, da za oba. Zakaj? Zato, ker boste dobili prijatelja, ki na neko reč gleda nekoliko drugače od vas, mogoče močno drugače od vas – in bosta lahko ob druženjih in “kavicah” o tej zadevi (in vseh ostalih) debatirala do konca svojih dni. Kdo ima ali bo imel prav? Saj je vseeno. Pomembno bo, da se boste ob teh pogovorih in verbalnih duelih dobro počutili in da boste ostrili vaš kritični um z drugim kritičnim umom, za katerega boste verjeli, ali celo vedeli, da vas ne namerava “prevarati” – samo pošteno premagati v fair-play borbi. Igrati šah z otrokom ni zabavno, čeprav je pedagoško pozitivno. Igrati šah z odraslo osebo je nekaj povsem drugega, sploh če tvoj nasprotnik obvlada ne samo pravila igre, temveč tudi taktiko.

ZAKLJUČEK

Sedaj, na koncu branja te štirilogije:

1. Zapisovanje podatkov v živ organizem

2. Podatki, Mehurčki in Umetna inteligenca

3. Bitka za vaš Um

4. Upor,

ste prepuščeni sami sebi in svojemu Srcu, ki ni nič drugega kot manifestacija vašega Uma. Prepuščeni sami sebi, kot Jezus Kristus v puščavi. Vi niste ovca in jaz nisem vaš pastir.

 

 

Also sprach aloha

Deli:
Kategorija:Družba, politika, Life
PREJŠNJI ČLANEK
BITKA ZA VAŠ UM
NASLEDNJI ČLANEK
ZANIKOVALEC SODSTVA IN SREČNO NOVO LETO!

1 Komentar

Oddaj komentar

15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://p39.si 300 0