theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

KER SMO SOODVISNI…

Neprofitni projekt Oskrbovalnica.si , s katerim prostovoljci želimo pomagati slovenskim kmetom, da lažje in učinkoviteje navezujejo in vzdržujejo stik s svojimi kupci oziroma naročniki pridelkov. Gre za neposredno prodajo skupinsko prednaročenih artiklov lokalnih kmetij, ki so uvrščeni na brezplačen portal Oskrbovalnica.si.

Zakaj oskrbovalnica?

Mali kmetje zagotavljajo 80% hrane, ki jo zaužijemo, pri čemer porabijo le 25% virov, namenjenih kmetijstvu. Mali kmetje, ki skrbijo za naše zdravje z gojenjem prave hrane, ki nas hrani, izumirajo.

Korporacije kmetijske in živilske industrije so uspele že skoraj povsem onemogočiti obstoj malega kmeta in lokalno, naravno hrano. Male in srednje kmetije so nosilci naše skupne prehranske in zdravstvene varnosti. Zavdajmo se. V povprečju propadejo po tri vsak dan!

V zadnjih desetih letih je v Sloveniji propadlo 13.000 malih kmetij. 75 % planetarnega uničenja – prsti , vode, biotske raznovrstnosti – je posledica globaliziranega industrijskega kmetijstva.

Industrijsko kmetijstvo, ki temelji na strupenih monokulturah, je največje gonilo izumrtja vrst – od ptic in čebel do gozdov, talnih organizmov in vitalne biotske raznovrstnosti v naši črevesni flori. To briše raznolikost pridelkov, ki smo jih gojili in jedli. Ljudje so gojili in jedli več kot 10.000 vrst rastlin pred industrijsko globaliziranim kmetijstvom. Več kot 90 % raznolikosti pridelkov je bilo zaradi industrijskega kmetijstva potisnjeno k izumrtju.

Živilska industrija vsako leto ponudi okoli 30.000 novih prehranskih izdelkov, to je več kot 600 na teden, mi pa smo jih pripravljeni sprejeti.

V obdobju samostojne Slovenije smo uničili preko 100.000 hektarjev njiv, pa kljub vsemu še vedno nadaljujemo v tej smeri. Z množično uporabo agrokemičnih sredstev, v monokulturah uvajamo nove tuje patentirane hibride, obenem pa izumira naša kulturna dediščina starih, domačih sort.

Industrijsko kmetijstvo pelje gospodarstvo in vse nas v propad. Strupena prihodnost, ki jo spodbujajo, temelji na večji kemični obdelavi in na več gensko spremenjenih organizmih.

Industrijski sistem tako spodbuja digitalno kmetijstvo in »kmetovanje brez kmetov« ter lažno hrano brez kmetije – laboratorijsko izdelano meso, laboratorijsko mleko, laboratorijski sir, laboratorijske ribe, žuželke in podobno.

Si tega želite?

Obstajajo alternative?

Ena takšnih je Zeleni krog: naročiš vnaprej, prideš, prevzameš in
plačaš. Izvedba sicer poteka vsake dva tedna, v Ljubljani praviloma ob petkih. Še povezava: https://www.zelenikrog.si/

Bistveno je, da ljudje spregledajo, da vendarle že obstajajo alternative ustaljenemu potrošništvu. V komentarjih pod objavo lahko tudi sami predlagate še kakšne druge tovrstne projekte. Bili bi hvaležni. Le skupaj lahko namreč širimo obzorja.

 

 

 

 

Deli:
Kategorija:Life
PREJŠNJI ČLANEK
GROZOTE VOJNE IN KAJ MORDA SLEDI
NASLEDNJI ČLANEK
Pisma iz distopije

2 komentarja

 • Avatar
  18 januarja, 2023 at 3:49 pop
  aloha

  Vsekakor hvalevreden predlog, odlična iniciativa.

  Jaz imam še eno. Množica javnih uslužbencev, med katerimi je dober del tistih, ki, roko na srce, ne prispevajo družbi toliko, kolikor bi lahko – in tisti drugi del, ki prispeva veliko več, kot jim to nalaga delovno mesto, in so zato pod nenehnim stresom – bi lahko sodelovali v ti. “kmetijskih delovnih brigadah”. Skrajšano KDB. Ni to KGB, da ne bo pomote. Nima rdeče barve v sebi, ali črne. Samo zeleno.

  Ta množica javnih uslužbencev bi lahko dva tedna na leto namenila delu v polju, na kmetiji, na svežem zraku. Namesto, da čepijo v svojih pisarnah in gledajo na termostat – ali je temperatura prišla nad 21 stopinj Celzija (ali kolikor bo pač narekovala nova iniciativa Evropske komisije).

  To bi bilo koristno za obe zvrsti javnih uslužbencev: nekateri bi prvič v življenju naredili nekaj ZARES koristnega. Tista druga zvrst pa bi se malo spočila od nenehnega stresa in dohitevanja terminskih in drugih načrtov.

  Garantiram vam, da bi se povečala ne samo samooskrba, temveč tudi rodnost, izboljšali bi se medčloveški odnosi, … javna uprava pa bi postala cenjena stroka.

  REPLY
 • Avatar
  19 januarja, 2023 at 3:31 pop
  Verena

  Krasno, haha, aloha in p39, saj ne vem kateri mi je bolj všeč. Zato sta mi oba.To!
  Pri nas smo poleg kmeta posvojili gozdarja, mesarja -ne za črve- in šiviljo. Nekdo je začel in je kar ratalo. In se nadaljuje. Znanje, sodelovanje in sloga je vse kar potrebujemo.

  Ko iz lanskega videa dobiš napotke za preventivo, v vseh ozirih. Zanimivo.
  http://narodna-suverenost.si/gregor-knafelc-so-viruse-odkrili-ali-izumili/?fbclid=IwAR2Vo3_d10ju0q_Jg9hss-SZnicM0BGoF1G_y8jZ92DrwQ_NNrpdfPW1q6c

  Pozdravljeni.

  REPLY

Oddaj komentar

15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://p39.si 300 0