theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

PREDLOG ZAKONA: DO OSEM LET ZAPORA, ČE ZAVRNETE OBVEZNE ODMERKE CEPIVA

Zgolj nekaj mesecev po tesnem porazu bivšega predsedenika Jaira Bolsonara, se je po pisanju brazilskega časnika The Rio Times, na mizi Kongresnikov znašlo kar šest kontroverznih predlogov zakonov.

Ti predlogi kriminalizirajo vse od preskakovanja vrst za cepljenje, aplikacijo lažnega odmerka cepiva ali simulacijo njegove aplikacije, pa vse do širjenja “lažnih novic” o delovanju cepiv.

Prdlog zakona PL 5555/2020 pa je še posebej zanimiv. Ta namreč predvideva, da se v kazenski zakonik vključi kazenska sankcija zaporne kazni od enega do treh let za osebe, ki opustijo ali nasprotujejo obveznemu cepljenju otrok ali mladostnikov v “nujnih primerih javnega zdravja” in zaporno kazen od dveh do osmih let za osebe, ki zavrnejo obvezne odmerke cepiva. Enaka višina kazni je zagrožena tudi za tiste, ki širijo “lažne novice” o cepivih ali njihovem delovanju. V primeru, če je posameznik javni uslužbenec, se kazen podvoji.

Predlogi zakonskih sprememb so bili sicer predmet ostrih debat tudi na spletni strani senata, na kateri je potekala anketa o predlogu zakona. Predlog je zavrnilo kar 92 % ljudi, ki so sodelovali v anketi. Kljub temu je zakonodajno-pravna služba zveznega senata dopustila, da gre predlog v nadaljnjo obravnavo in v morebitni sprejem.

 

 

*Vir naslovne slike:

sl.wikipedia.org

Deli:
PREJŠNJI ČLANEK
ŠOK! PRESEŽNA SMRTNOST V NEMČIJI DECEMBRA KAR 36%
NASLEDNJI ČLANEK
Bo tajska vlada prva vložila tožbo na ugotovitev ničnosti pogodb z družbo Pfizer / BioNTech?

4 komentarji

Oddaj komentar

15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://p39.si 300 0