theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

EAST PALESTINE – ZAKAJ JE PONOVNO PROBLEM POROČANJE O TRAGIČNEM DOGODKU?

3. februarja 2023 je pri mestecu East Palestine v zvezni državi Ohio iztiril tovorni vlak, ki je prevažal več sto tisoč litrov izjemno strupenih kemikalij. Te so se razlile, nato pa so lokalne oblasti v sodelovanju z železnico Norfolk Southern, vsebnost kompozicij razstrelile in zažgale.

Mediji so prvih nekaj kritičnih dni o tem ponovno zgolj molčali, čeprav običajno histerično z “breaking news načinom” – strašljivimi zapisi in zaskrbljenimi pogledi – poročajo o praktično vsaki večji nesreči. Preiskovalni novinar, ki se je odpravil na kraj tragičnega dogodka je bil celo aretiran.

Posledice medijsko zamolčanega dogodka naj bi ljudje čutiti še leta. Velik del Ohia naj bi že postal vsaj začasno neprimeren za bivanje – ne da bi oblasti to komu dejansko povedale – posledice tega dogodka pa bodo morda več let čutiti ljudje vse do Louisiane. Onesnaženje se namreč širi iz reke Ohio do Mississipija in s tem posledično na okoliška kmetijska zemljišča.

Največjo zaskrbljenot je povzročila velika količina vinilklorida, ki je izredno rakotvoren . Že zelo majhne količine, približno 1 ppm, so dovolj, da v nekaj mesecih povzročijo obsežna rakava obolenja in smrt.  Vsi, ki so se znašli na poti strupenega oblaka, pa naj bi bili neposredno izpostavljeni koncentracijam kar do 50 ppm vinilklorida.

A to še zdaleč ni vse kar je obsežna kompozicija tovornega vlaka prevažala. Na vlaku naj bi bilo v trenutku nesreče:

– pet cistern z vinilkloridom,

– ena cisterna etilen glikol monobutil etra,

– ena cisterna etilheksil akrilata,

– ena cisterna izobutilena,

– ena cisterna butil akrilatov.

Zaskrbljene prebivalce mesta East Palestine so nemudoma evakuirali. Nekateri so ob evakuaciji izjavili, da se ne bodo nikoli vrnili, ker več ne zaupajo niti v pitnost vode, kaj šele v neoporečnost lastnih vrtnin. Iztirjenje kompozicije, ki je imelo za posledico izliv in nato še sežig neverjetne količine nevarnih kemikalij, je zagotovo dolgoročno vplivalo na kakovost podtalnice tudi daleč stran od nesreče.

Namesto, da bi se zahodni množični mediji posvetili temu tragičnemu dogodku in zahtevali odgovore, raje skupaj z ameriško in kanadsko administracijo lovijo neznane leteče predmete. Nova normalnost!

 

 

 

Deli:
Kategorija:Družba, politika, News
PREJŠNJI ČLANEK
NAD MONTANO ZAČASNO ZAPRT ZRAČNI PROSTOR
NASLEDNJI ČLANEK
KLUB BILIJONARJEV V PRIZADEVANJIH ZA ZMANJŠANJE PRENASELJENOSTI PLANETA

4 komentarji

 • Avatar
  15 februarja, 2023 at 12:30 pop
  Dex

  In plan največjih donatorjev WHOja in članov WEFa se odvija dalje….morda jim do 2030 dejansko uspe doseči zastavljene cilje. Ampak nas to verjetno ne bi smelo skrbeti, zato nas tudi mediji s tem ne obremenjujejo, kako prijazno od njih.

  REPLY
 • Avatar
  15 februarja, 2023 at 3:08 pop
  Verena

  Guverner Pensilvanije v članku “pegla” nastalo katastrofo. Američani pa izjavljajo, da ne zaupajo več. Torej, zakaj bi mi zaupali?
  Itak, bolj kot skrivaš in se pretvarjaš, manj oz. je konec zaupanja.

  https://www.bbc.com/news/world-us-canada-64540530

  lp

  REPLY
 • Avatar
  15 februarja, 2023 at 7:32 pop
  Verena

  Oprostite mi, ne spada v temo članka.
  Ampak! za pohvale je čas vedno primeren….vse do selfija ….zgodovina v genih.

  https://provjeri.hr/izadimo-iz-szo-who/

  LP

  REPLY
 • Avatar
  16 februarja, 2023 at 6:12 pop
  petra

  Samo bi dodala štiri besede:
  Namesto, da bi se zahodni množični mediji posvetili temu tragičnemu dogodku in zahtevali odgovore, raje skupaj z ameriško in kanadsko administracijo lovijo neznane leteče predmete, ki jih sami procesirajo. Nova normalnost!

  REPLY

Oddaj komentar

15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://p39.si 300 0