theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

PRETRESI NA SVETOVNIH BORZAH – PADEC DELNIC BANK

Delnice bank na londonski borzi padajo, saj so se pretresi v banki Silicon Valley Bank razširili na banke HSBC, Barclays in Lloyds.

Tako se v prevodu glasi naslov članka cityam.com, objavljenega dne 10.3.2023.

Kriza v ameriški banki za zagonska podjetja, Silicon Valley Bank (SVB), je v petek povzročila pretres tudi na tej strani “luže” in povzročila padec delnic bank in posojilnic, ki kotirajo na londonski borzi.

Delnice banke SVB, ki sicer kotirajo na ameriški borzi Nasdaq, so namreč v četrtek padle za več kot 60 odstotkov, potem ko je podjetje dan prej napovedalo prodajo delnic v vrednosti 1,75 milijarde dolarjev, da bi okrepilo bilanco stanja in skušalo zakrpati 1,8 milijarde dolarjev veliko luknjo, ki je nastala zaradi prodaje portfelja obveznic z izgubo v vrednosti 21 milijard dolarjev.

Ta manever pa je očitno prestrašil tako vlagatelje kot stranke, ki so se odločili “pobegniti” iz podjetja. Vlagatelji  , večinoma zaposleni v tehnoloških podjetjih in podjetjih s tveganim kapitalom, so namreč cel prejšnji teden hiteli dvigovati denar, takoj ko se je razširila novica o slabi bilanci stanja banke. Delnice banke SVB, ki je bila še konec lanskega leta šestnajsta največja ameriška banka z ocenjeno vrednostjo premoženja blizu 210 milijard dolarjev, so tako padle na najnižjo raven po letu 2016.

Kalifornijski oddelek za finančno zaščito in inovacije je banko SVB tako že v petek zaprl. Razlog za zaprtje in prevzem nadzora s strani regulatorja je bila neustrezna likvidnost in plačilna nesposobnost banke.

Za upravitelja banke je bila imenovana Zvezna družba za zavarovanje vlog (FDIC), ki je že sporočila, da je ustanovila novo institucijo, Deposit Insurance National Bank of Santa Clara (DINB) in da je vse zavarovane vloge banke Silicon Valley Bank nemudoma prenesla na to novo banko. Vsi zavarovani vlagatelji naj bi imeli dostop do svojih zavarovanih vlog do ponedeljka 13. marca, medtem ko naj bi nezavarovani vlagatelji v naslednjem tednu prejeli nekakšno “vnaprejšnjo dividendo” in potrdilo upravitelja za preostali znesek svojih nezavarovanih sredstev.

Problem pri tem je, ker standardno zavarovanje FDIC-a krije do 250.000 USD za vsakega vlagatelja na zavarovano banko, medtem ko vloge večine tehnoloških podjetij znatno presegajo to omejitev. Navedena omejitev zavarovanja sicer velja tudi za posamezno kategorijo lastništva, kot so posamezni računi ali pokojninski računi.

Zaenkrat še ni znano, kako je kriza prizadela britansko podružnico banke – SVB UK. Podjetje tega ni želelo komentirati, lahko pa že sedaj z gotovostjo zatrdimo, da tudi za to podružnico novice v naslednjem tednu ne bodo obetajoče.

Seveda tudi še ni znano ali gre v primeru banke SVB le za edinstven eksces (malo verjetno) , ali pa to pomeni tudi formalen začetek razkritja mnogo večje razsežnosti problema, ki je v nevzdržnem delovanju in mešetarjenju svetovnega bančnega sistema, ki temelji na zadolževanju brez vsakršne realne podlage in “tiskanju” fiktivnega denarja, na kar nekateri že precej dolgo opozarjamo.

Takšen propad banke ima največkrat učinek snežne kepe, ki se začne valiti in povzroči plaz nelikvidnosti zagonskih in drugih podjetij, val odpuščanj, poleg tega pa je takšna situacija zelo nevarna tudi iz psihološkega vidika, širše izgube zaupanja varčevalcev v varnost njihovih bančnih vlog v drugih bankah, kar nas lahko v kombinaciji še z mnogimi drugimi dejavniki kaj hitro privede v novo svetovno finančno krizo (v tem primeru je propad banke SVB t.i. Black Swan Event). Ta bi lahko med drugim širši javnosti služila tudi kot opravičilo in izgovor za nujen prehod na kakšno drugo obliko “plačilne valute”.

Da ne gre zgolj za propad neke banke na drugi strani Atlantika (nedavno je propadla tudi banka Silvergate) pač pa, da je lahko problem precej globlji, je potrebno bralce opozoriti, da gre v primeru propada banke SVB za največji propad kakšne finančne institucije po propadu Washington Mutual leta 2008, torej na vrhuncu finančne krize. Nadalje se je potrebno zavedati, da je bila banka SVB ustanovljena leta 1983 in je rasla skupaj z razmahom tehnoloških podjetij ter se sčasoma razširila v več kot deset držav, vključno z Izraelom, Irsko in Nemčijo, ki poleg ZDA predstavljajo nekakšen raj za zagonska tehnološka podjetja.

No, nekaj pa je že povsem jasno. To, da se je negotovost že v petek zjutraj prelila čez Atlantik in povzročila padec tudi drugih delnic bank, celo največjih, ki kotirajo na londonski borzi. Banka Barclays je tako zgolj v jutranjem trgovanju padla za več kot 3,5 odstotka, Natwest za približno tri odstotke, Lloyds Banking Group za približno 3,5 odstotka, HSBC pa za več kot pet odstotkov. Bančni indeks FTSE 350 je včeraj ob 14.15 padel za približno 4,1 odstotka.

“Potres v Silicijevi dolini je povzročil popotresni sunek na Wall Streetu, v petek zjutraj pa je bilo tresenje še vedno čutiti v Londonu,” je dejal Russ Mould, investicijski direktor družbe AJ Bell.  “Posojila tehnološkim zagonskim podjetjem so na bolj tveganem področju financiranja in v tem kontekstu napoved banke Silicon Valley Bank o rešilni bilki, ki naj bi jo predstavljala izdaja delnic v vrednosti 2,25 milijarde dolarjev v obdobju, ko je apetit posojilodajalcev in vlagateljev po tem delu trga upadel, ne bi smela biti veliko presenečenje.” Mould je še dodal, da v “močno povezani bančni panogi ni tako lahko ločiti tovrstnih dogodkov”, ki lahko nakazujejo “ranljivosti v širšem sistemu”

“Dejstvo, da je ob izdaji delnic SSVB hkrati potekala tudi prodaja portfelja obveznic, vzbuja zaskrbljenost,” je dodal. “Mnogo bank ima velike portfelje obveznic, ki zaradi naraščajočih obrestnih mer izgubljajo vrednost – situacija v SVB opozarja, da imajo mnoge institucije velike nerealizirane izgube iz svojih imetij s fiksnim donosom.”

Vsekakor nas v naslednjih tednih in mesecih čaka pestro dogajanje tudi na svetovnih finančnih trgih.

 

Deli:
Kategorija:News
PREJŠNJI ČLANEK
HEROJI, KI SO IZBORILI ZMAGO NAD SMRTONOSNIM VIRUSOM?
NASLEDNJI ČLANEK
BANK RUN – POTREBNA JE ZGOLJ ENA IZJAVA PRAVEGA ČLOVEKA

1 Komentar

 • Avatar
  13 marca, 2023 at 4:53 pop
  Verena

  Priprava na digitalno valuto bank CBDC?
  Norveška se ne misli odpovedati gotovini, Švica bo odločala na referendumu (vir Provjeri hr.,kategorija-ekonomija) Kaj pa pri nas? se bomo kar sami zbrali v ogradi?

  Tale gospod veliko ve in pove kako to deluje. V prvi vrsti poskrbimo zase, ker nihče drugi ne bo.
  https://www.youtube.com/watch?v=htZZf3gGflk

  LP

  REPLY

Oddaj komentar

15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://p39.si 300 0