theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Bill Gates si želi Globalnega zdravstvenega korpusa za nujne primere

En najbogatejših zemljanov sumljivega slovesa se je ponovno oglasil. Tokrat je v časniku New York Times objavil svoj pogled na to kaj vse je potrebno postoriti, da svet pričaka pripravljen nove pandemije. Na vodilni položaj je ponovno postavil Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO), katere največji financer je prav on sam oziroma njegove fundacije, svet pa bi se po njegovem moral podrediti ukrepom te iste organizacije, katero vodi človek, ki je namesto tega, da bi prevzel obtožnico za genocid nad lastnimi državljani, raje prevzel vodenje Svetovne zdravstvene organizacije. Pred tem je z Gatesom seveda sodeloval pri njegovih projektih v Afriki.

V nadaljevanju predstavljamo prevod celotne Gatesove objave iz New York Timesa, z dne 19.3.2023:

 

 Skrbi me, da ponavljamo iste napake

Bill Gates

Predstavljajte si, da je v vaši kuhinji izbruhnil manjši požar. Vklopi se požarni alarm z opozorilom na nevarnost za vse v bližini. Nekdo pokliče policijo. Požar poskušate pogasiti sami – morda imate pod pomivalnim koritom celo gasilni aparat. Če vam ne uspe, veste, kako se varno evakuirati. Ko pridete ven, se že pojavi gasilsko vozilo. Gasilci uporabijo hidrant pred vašo hišo in pogasijo plamene, še preden bi lahko zagorelo v hišah vaših sosedov.

Na boj proti izbruhom bolezni se moramo pripraviti enako kot na boj proti požarom. Če požar ostane nenadzorovan, ne ogroža le enega doma, temveč celotno skupnost. Enako velja za nalezljive bolezni, le da v veliko večjem obsegu. Kot še predobro vemo iz Covida, se lahko izbruh bolezni v enem mestu hitro razširi po vsej državi in nato po vsem svetu.

Ko je Svetovna zdravstvena organizacija pred nekaj več kot tremi leti Covid-19 prvič razglasila za pandemijo, je to pomenilo vrhunec kolektivne neuspešnosti pri pripravi na pandemije kljub številnim opozorilom. Skrbi me, da spet ponavljamo iste napake. Svet ni storil dovolj, da bi se pripravil na naslednjo pandemijo, kot sem upal. Vendar še ni prepozno, da bi preprečili ponovitev zgodovine. Svet potrebuje dobro financiran sistem, ki bo pripravljen, da bo v trenutku, ko se pojavi nevarnost, začel delovati. Potrebujemo gasilski oddelek za pandemije.

Optimističen sem glede mreže, ki jo WHO in njeni partnerji gradijo pod imenom Global Health Emergency Corps. Ta mreža vodilnih svetovnih strokovnjakov za krizne razmere v zdravstvu bo sodelovala pri pripravi na naslednjo pandemijo. Podobno kot gasilci izvajajo vaje, da bi se urili v odzivanju na požar, namerava korpus za nujne primere izvajati vaje, da bi se urili v odzivanju na izbruhe bolezni. Vaje bodo zagotovile, da bodo vsi – vlade, zdravstveni delavci, izvajalci zdravstvenih storitev in strokovnjaki za ukrepanje v nujnih primerih – vedeli, kaj storiti ob morebitnem izbruhu epidemije.

Ena od najpomembnejših nalog enote bo hitro ukrepanje za zaustavitev širjenja patogena. Hitrost ukrepanja zahteva, da imajo države na voljo obsežne zmogljivosti za testiranje, ki pravočasno prepoznajo morebitne nevarnosti. Ključnega pomena je okoljski nadzor, kot je testiranje odpadnih voda, saj se številni patogeni pojavljajo v človeških odpadkih. Če je vzorec odpadne vode pozitiven, se na prizadeto območje napoti skupina za hitro ukrepanje, ki poišče ljudi, ki bi lahko bili okuženi, izvede načrt ukrepanja in začne izvajati potrebno izobraževanje skupnosti o tem, na kaj je treba paziti in kako se zaščititi.

Kot je potrdila bolezen Covid-19, je pandemija problem, ki stane bilijone dolarjev, zato ublažitev tega izziva ne bi smela biti odvisna od prostovoljcev. Potrebujemo strokovno osebje iz vseh držav in regij, svet pa mora najti način, kako jim nadomestiti čas, ki ga porabijo za pripravo in odzivanje na nadnacionalne grožnje. Omogočiti jim je treba, da že v pripravljenosti razporedijo ekipe strokovnjakov, ki bodo pomagali nadzorovati izbruhe tam, kjer se lahko začnejo.

Da bi bila enota za nujne primere uspešna, mora temeljiti na obstoječih mrežah strokovnjakov, voditi pa jo morajo ljudje, kot so vodje nacionalnih agencij za javno zdravje in njihovi vodje za odzivanje na epidemije. Posamezna država težko sama ustavi širjenje bolezni – za številne najbolj smiselne ukrepe je potrebno usklajevanje na najvišjih ravneh oblasti. Svet se mora pripraviti na požar z več alarmi – na takšno vrsto odziva na požar, ki zahteva različne enote in oddelke. Tovrstni požari so redki, a ko se zgodijo, ni časa za zamujanje. Lokalni odzivniki morajo vedeti, da lahko računajo na naval dobro usposobljenih gasilcev, ki bodo nemoteno sodelovali. Ne smejo priti na kraj dogodka in ugotoviti, da njihove cevi ne ustrezajo najbližjemu hidrantu ali da imajo popolnoma drugačen pristop kot druge enote. Enota za nujne primere bo poskrbela, da bodo države in zdravstveni sistemi usklajeni že pred izrednimi razmerami, tako da bo v času krize vse potekalo brez zapletov.

Na tem mestu praksa zagotavlja popolnost. Z izvajanjem vaj in simulacij bo korpus odkril področja, na katera države in voditelji niso pripravljeni, ter nam pomagal, da jih takoj odpravimo. Pomembno je, da vadimo tudi za veliko različnih vrst patogenov. Človeške bolezni dihal so zelo zaskrbljujoče, saj lahko zelo hitro postanejo globalne. (Samo poglejte, kako hitro se je razširila kovaška bolezen.) Vendar še zdaleč niso edina grožnja. Kaj če se naslednji potencialni pandemični patogen razširi s površinskimi kapljicami? Ali če se prenaša spolno, kot je H.I.V.? Kaj pa, če bo posledica bioterorizma? Vsak scenarij zahteva drugačen odziv, enota za nujne primere pa lahko svetu pomaga, da se pripravi na vse te scenarije.

Ne smemo si privoščiti, da bi ponovno zamudili. Svet mora nemudoma ukrepati, da bi zagotovili, da bo Covid-19 zadnja pandemija, in ena od najpomembnejših potez, ki jo lahko naredimo, je, da podpremo glavne svetovne zdravstvene strokovnjake – Svetovno zdravstveno organizacijo – in vlagamo v Svetovni korpus za nujne zdravstvene primere, da bo ta lahko v celoti izkoristil svoj potencial.

Za to bosta potrebni dve stvari: Prvič, sodelovati morajo voditelji javnega zdravja iz vseh držav. Naslednja pandemija se lahko pojavi kjer koli, zato morajo biti v korpusu za izredne razmere strokovnjaki z vseh koncev sveta, tudi iz nacionalnih agencij za bolezni in raziskave, kot sta C.D.C. in N.I.H. v Združenih državah Amerike. Drugič, potrebujemo pomoč bogatejših držav, ki bodo zagotovile finančna sredstva za uresničitev tega cilja.

Verjamem, da Svetovna zdravstvena organizacija ostaja naše najboljše orodje za pomoč državam pri zaustavljanju izbruhov bolezni, Svetovna zdravstvena enota za nujne primere pa bo predstavljala velik napredek na poti v prihodnost brez pandemij. Vprašanje je, ali smo dovolj daljnovidni, da v to prihodnost vlagamo zdaj, preden bo prepozno.

Bill Gates: Članek “Skrbi me, da spet delamo iste napake” je bil prvič objavljen dne 19.3.2023 v New York Times.

 

 

* Peticijo lahko še vedno podpišete in jo delite na:

change.org

ali na:

tej strani.

** Če menite, da si naše delo s katerim želimo ozaveščati ljudi o zamolčanih, a po našem mnenju še kako pomembnih aktualnih dogajanjih pri nas in po svetu zasluži pozornost širše družbe, prosimo delite zapise.

 

***Donacije:

https://www.buymeacoffee.com/platforma39

 

 

 

Deli:
Kategorija:Družba, politika, Life
PREJŠNJI ČLANEK
Prihajajo laboratorijsko gojeni piščanci in drugo meso?
NASLEDNJI ČLANEK
Francija v plamenih (video)

3 komentarji

 • Avatar
  26 marca, 2023 at 3:59 pop
  ivanka

  Pa ljudje! Podpišite že vendar peticijo proti SZO (VHO) svetovni zdravstveni organizaciji, sicer bo ubila nas in predvsem naše otroke in vnuke! Ali si to za naša mala in nedolžna bitja res želite? Pripravlja se peklenski plan!?
  PROSIM VAS!

  REPLY
 • Avatar
  27 marca, 2023 at 1:41 pop
  Verena

  Slovenci smo tudi pozabili…….Ne želim ponavljati “razred”, pa vi? Ste vprašali svoje otroke in njihove otroke, sploh?
  Da ne boste rekli, nisem vedel.
  Tudi, če nimate časa, video je zelo, zelo kratek.
  https://delinaprej.eu/index.php/2023/03/27/srbija-je-prodana-slovenija/

  LP

  REPLY
 • Avatar
  27 marca, 2023 at 7:54 pop
  Sunsh

  Da ni kje Billy vrsta patogena, ki hitro postaja globalen. Potrebno je ukrepanje. Potrebna je enota za gašenje.

  REPLY

Oddaj komentar

15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://p39.si 300 0