theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Če ne spoštuješ vloženega truda kmetov, ne spoštuješ življenja

Od prekmurskih ravnic, na katerih se v juniju bohoti čarobna zlata barva pšenice kot najpomembnejšega krušnega žita, do neskončnih koruznih polj, ki so posejana praktično po celotni državi in planšarskih kmetij, kjer človeka objame neokrnjena narava in planine, iz katerih odmeva le pomirjujoče cingljanje kravjih zvoncev. Ko se zaveš, da tu pridne roke poskrbijo še za svež planšarski sir, maslo, skuto in druge mlečne dobrote, očarljivost preide v ljubezen in spoštovanje.

Dolenjska, Bela krajina, Štajerska in Primorska. Tista severna ob Vipavi in na Brdih, tista južna in Kras. Spet poseben, z besedami neopisljiv čar. Vijoče se vinske trte imajo poleg mesnih dobrot, v teh čudovitih kotičkih naše domovine prav poseben status. Njihov končni produkt – okus, pa je tako neverjetno značilen za vsako posamezno pokrajino.

Vse to in še mnogo več nam ponuja majhno a idilično območje, ki ga po dolgem in počez prevoziš v nekaj urah. V času torej, ki ga ponekod po svetu ljudje porabijo zgolj za prevoz na delo in nazaj.

Slikovitih panoram, ki nam jih ponuja Slovenija, pa ne bi bilo brez lično obdelanih površin. Prav kmet pa je tisti, ki skrbi za urejeno podeželje in za spoštljiv odnos do rejnih in drugih domačih živali. On namreč z njimi vsak dan živi. Vstaja takrat, ko ostali še globoko spimo. Ne zato, ker mu tako pač paše ampak zato, da živina ni lačna. Pa tudi krave je potrebno nadvse zgodaj pomolsti.

Znamo to ceniti?

Slovenska politika, ki jo predstavlja vlada, poslanci parlamentarnih strank in aktualni poslanci v Evropskem parlamentu, ne. To žal dnevno dokazujejo z neživljenjskimi ukrepi in absurdnimi predlogi zakonodaje, pisane s strani profesionalnih okoljevarstvenih skrajnežev, s katero bi slovensko kmetijstvo močno omejili ali morda celo uničili.

Kmetija pa ni le dom ali podjetje. Je način življenja. Večkrat presneto težak, a še kako izpopolnjen. Prav zato menim, da bi lahko bilo prav kmetijstvo tista prelomna točka, na kateri bo ideja “zelenega prehoda” neslavno propadla.

Koliko spoštovanja do slovenskega kmeta sicer goji aktualna slovenska mainstream politika nazorno prikaže že spodnji graf, ki se sicer dotika le enega izmed aktualnih problemov – preplavljenosti Slovenije z ukrajinskim žitom.

Evropska unija ima namreč z Ukrajino sklenjen prostotrgovinski sporazum, na podlagi katerega je začasno odpravila carine na uvoz njenega žita, s tem pa je v državah članicah povzročila pravo poplavo poceni žita in žitnih izdelkov sumljive kakovosti. Nekatere države so se sicer že postavile po robu diktatom Evropske unije ter svoje pridelovalce in potrošnike zaščitile pred poceni ukrajinskim žitom. Slovenije med temi državami seveda ni.

(Vir: insajder.com)

 

Državljani, tako pridelovalci kot potrošniki, se moramo zato še toliko bolj zavedati, da smo na istem čolnu. Ni delitev. Politika in pristojne institucije so tudi v konkretnem primeru dokončno odpovedale. Slovenski politični in birokratski brezvretenčarji se namreč še naprej raje ponižno udinjajo zahtevam Evropske komisije. Vse na plečih svojih državljanov.

Če je le možno, kupujmo torej lokalno pridelano hrano znanega izvora. Vsekakor pa kupujmo slovensko žito in žitne izdelke in ne ukrajinskih, ki se pri veletrgovcih že prodajajo po dampinških cenah. S tem bi namreč zgolj pospešili proces uničevanja slovenskega kmeta. Poleg tega je nemogoče vedeti s čim je bila uvožena pšenica škropljena, kako je bila skladiščena in ali je sploh varna za uživanje.

Najverjetneje je poleg vseh vrst pesticidov, ki jih je v Sloveniji prepovedano uporabljati, v primeru, da ne gre za stare zaloge, pšenica iz Ukrajine močno kontaminirana tudi z osiromašenim uranom ter z drugimi strupenimi stranskimi proizvodi izstrelkov.

Zeleni prehod v vsem svojem sijaju.

 

 

 

Deli:
Kategorija:Družba, politika
PREJŠNJI ČLANEK
Klausovi penetraciji v nizozemske kabinete ne kaže več dobro
NASLEDNJI ČLANEK
GLAS LJUDEM, NE ELITAM

7 komentarjev

 • Avatar
  25 aprila, 2023 at 4:56 pop
  ivanka

  Sramota, za našo vlado,ki na vseh področjih kaže, da hoče uničiti lastno državo in posluša samo ukaze od zunaj. Ni ji mar ne za poštenega delavca, ne kmeta, ne upokojenca. Ali se sploh zavedajo, da če ne bo kmeta, tudi hrane ne bo. To bi še slepec videl, da je to kar delajo, delajo načrtno.

  Mislim, da nas hočejo zastrupiti in izstradati.

  REPLY
 • Avatar
  25 aprila, 2023 at 6:55 pop
  Verena

  Ehhh, prijetno branje na začetku. Zrasla sem na naši kmetiji, res smo otroci delali a bili smo tako srečni, polni veselja in vragolij. Vedeli smo, da naše delo šteje. Posebej nona in nono sta nam otrokom to večkrat govorila. Vsak letni čas je imel svoj značilni vonj, dišeč, vlažen, suh in poln. In zemlja! kako je dišala. Burja? malo smo se je bali a veliko več zabavali. Danes imam le še vrtiček. Kako drugače se danes živi.

  Naši kmetje. Bojim se, da več niste naši. Referenti , ki jim rečemo vlada, le še sledijo uredbam iz Bruslja. Morda od tu časovnice.

  Spodaj podajam povezavo na video, znanega in kompetentnega novinarja , en delček iz vsebine, prevedeno, v pisni obliki:

  -centralna banka,ki bo določala uporabo digitalnega denarja zato se ukinja gotovina, ker nad njeno uporabo nimajo nadzora in ji ne morejo slediti
  -centralna banka bo imela popoln nadzor nad pravili in predpisi, ki bodo določali uporabo dig. denarja, vse je v nadzoru, vse je v sledenju
  – s kršenjem pravil in predpisov- sledijo kazni, določala jih bo centralna banka
  Vse to samodejno preko tehnologije, ki jo imajo, ustrezni program tudi.
  Pomeni, če se kaj “zalomi”, tudi če nisem kriva, se bom pritožila komu? Tehnologiji?
  Aja, tudi pravico do pritožbe nimam več. Bojo za izgovor si že kaj izmislili.

  Moj zasluženi denar ni več moj. Ne gospodarim z njim, niti “šparat” ni treba.In, će je tako, potem tudi ni moje stanovanje , avto, kolo…
  Ko ti vzamejo odgovornost nad zasluženim denarjem, ti vzamejo……….dodajte sami.

  https://www.youtube.com/watch?v=6urS4l5b-6k&t=3s

  LP

  REPLY
 • Avatar
  25 aprila, 2023 at 10:42 pop
  Verena

  Vsi mi vemo za to in naši kmetje tudi. Naši sosedi pa takole……..No, nisem zasledila, da pri njih zbirajo podpise za evtanazijo.

  https://www.youtube.com/watch?v=Fy2ldyKyb6k

  LP

  REPLY
 • Avatar
  26 aprila, 2023 at 5:58 pop
  ivanka

  Morilci!
  kar se prisilne evtanazije pod krinko lepe smrti tiče, ve vsak človek, ki še ima svoj razum, da tu nekaj zelo, zelo smrdi. Vsak, ki je do sedaj hotel narediti samomor, ga je naredil, če ne prvič, pa drugič ali tretjič, brez pomoči kvazi zdravstvene stroke. če smo prišli tako daleč potem zdravniki ne več zdravijo, ampak čakajo, da koga umorijo. Fej, fuj in še enkrat fuj.

  REPLY
 • Avatar
  29 aprila, 2023 at 9:57 pop
  Verena

  Zanimivo in realno razmišljanje. V zadnjem delu, razložene tudi slabosti našega volilnega sistema. Joj, kako nas peljejo……….. Izziv za spremembe.

  https://www.youtube.com/watch?v=ba8arL89KHk

  LP

  REPLY
 • Avatar
  1 maja, 2023 at 7:37 pop
  Verena

  1. maj 2023. Nepozaben praznik, nikoli več doživet kot danes.

  Za tiste, ki boste poleti dopustovali na hrvaškem, ne vem, kako vam bo šlo v Zagrebu.

  Ostalo izveste v videu:
  https://www.logicno.com/politika/zagreb-postaje-15-minutni-grad-britanija-zatvara-aerodrome-eu-oduzima-aute-i-salje-u-ukrajinu.html

  LP

  REPLY
 • Avatar
  11 maja, 2023 at 12:44 pop
  Verena

  Pozdravljeni, končno sem izvedela zakaj zares ni dobro jesti mesa…..mogoče še komu pride prav. Zdravje je prvo.
  Brate, piši kući….
  https://www.youtube.com/watch?v=or-95UooGzA

  lp

  p.s., tukaj ni nobenega?

  REPLY

Oddaj komentar

15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://p39.si 300 0